მიწის თხილი ((არაქისი)

შედგენილობა 100 გრ. პროდუქტში
ცილები 27 გრ
ცხიმები 55 გრ
ნახშირწყლები 8 გრ
მინერალები (რკინა, თუთია, მაგნიუმი) 137,2 მლ/გრ
ვიტამინები 0,45 მლ/გრ
ენერგეტიკული ღირებულება 642 კკალ

არაქისის სამშობლო უცნობია, ვარაუდობენ, რომ პირველად ის ბრაზილიასა და პერუში აღმოჩნდა, საიდანაც მისიონერების მიერ გატანილ იქნა აფრიკაში, იქიდან კი მონებით მოვაჭრეებმა ჩრდილოეთ ამერიკაში წაიღეს. ევროპაში არაქისი შეიტანეს მე-17 საუკუნეში, მაგრამ ფართო გამოყენება მე-19 საუკუნემდე ვერ ჰპოვა. ამერიკაში მოყვანილი არაქისის 60% მიდის კვების პროდუქტების წარმოებაში.
არაქისი ფართოდ გამოიყენება მოხალული, საკონდიტრო წარმოებაში. მისგან ამზადებენ ზეთს.
არაქისი არა მარტო გემრიელი და ყუათიანია, არამედ ბევრი სასარგებლო თვისების მქონეა. მისი ჩართვა სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დააავადების მქონეთა რაციონში. შეიცავს Bბ ჯგუფის ვიტამინებს, რომელიც დამაწყნარებლად მოქმედებს ნერვულ სისტემაზე, თმას აძლევს ბრწყინვალებას. ე ვიტამინი ასტიმულირებს კუნთების აქტიურობას და სასქესო ჯირკვლების ფუნქციას.
არაქისი საქართველოში შემოდის თურქეთიდან, ჩინეთიდან. უკანასკნელ დროს იგი წარმატებით მოჰყავთ ლაგოდეხის რაიონში.

 

Leave a comment

Filed under ლებნიანები

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s